E-post på avveie..

Skjermbilde 2014-03-21 kl. 08.22.32

Hvordan kan oppegående mennesker være så klønete? Det er naivt å tro at en epost, opprinnelig ment for et lite knippe mennesker, forblir mellom disse. Hvis innholdet er interessant nok, deles det ofte med andre. Og plutselig havner den i TV-ruta. Eller på førstsiden. I tabloidavisa. Og ikke minst blir den offer for ukontrollert debatt på Facebook, Twitter og i andre sosiale medier. Det er flaut. Ikke bare for Kaj-Martin Georgsen som sendte e-posten. Men også for alle de flinke folka i bankens kommunikasjons-avdelig som bruker tid og ressurser på å bygge omdømme hver eneste dag. Det synes jeg Georgsen burde tenkt på før han trykket på send-knappen.

Fra mitt ståsted er det ikke kritikken rettet mot den kompisaktige tonen eposten innledes med som er det flaueste. Skriftspråket vårt er i ferd med å muntliggjøres. «Dere gutta på SMK» er sannsynligvis godt kjente personer av avsender. Det at kommunikasjon tilføres personlighet kan også gjøre den mer interessant. Likevel kommer vi langt med å være ydmyke. Og høflige. I stedet for å belære og innta rollen som den som peker ut retning og staker ut kurs. Alene.

I så måte blir Georgsens epost et eksempel på den den arrogansen og nedlatenheten som maktkonsentrasjon for ofte fører med seg. Gjennom at banken oppnevner seg selv til å være i posisjon til å sende eposter som setter statsministeren på plass. Og som bruker lett tilslørte hersketeknikker for å få gjennomslag. Ved å be Erna Solberg om å holde kjeft. I stedet for å ha en mer inviterende holdning som oppmunterer også andre til mer deltagelse og påvirkning i debatten. Det synes jeg var klønete gjort…

You may also like...

2 Responses

  1. Jon Lien sier:

    Liker at du utvidet kommentaren din noe, men jeg er ikke enig i konklusjonen din. I Norge er det ikke som i endel andre land, at en lite gruppe overklassegutter sitter med hele makta, både i politikk og i næringsliv. Joda, Høyreregjering har kanskje noe mer overlapp med næringslivet enn den jevne SVer, men det er også bare såvidt.

    Det at folket, og for den saks skyld næringslivet har så enkel og uformell tilgang til politikerne er nettopp en av styrkene til det norske demokratiet, ikke svakhetene.

  2. cecilie sier:

    Er helt enig, er jo også det jeg mener. At det er bra at tilgangen til politikere er lett, men da må også diskusjonene både tas mer i offentlighet og baseres på samhandling parter imellom. Ikke beordring om å holde kjeft fordi budskapet kompliserer egne budskap.

Legg inn en kommentar