Hvilken blogg er Norges beste?

Skjermbilde 2015-01-29 kl. 18.06.03

I går startet jeg dagen hos NRK Kulturnytt. Skulle si noe fornuftig om blogging. Utgangspunktet var gårsdagens Vixen Blog Award, der Norges beste blogg skulle kåres. Kåringen i går var det et moteblad som sto bak. Lesere og deres venner hadde i månedsvis nominert blogger som oppfattes som gode, uten noen som helst kriterier. Derfor ble jeg ikke overrasket over introen til saken, der moteblogger Camilla Pihl, vinner i to kategorier, ikke kunne forklare hvorfor hun selv hadde vunnet…

Det finnes mange typer av bloggere. De opererer ofte i ulike nisjer. Studier viser at de mest populære er såkalte livstilbloggere. De som har et dagbokpreg over seg, og som skriver om hobbyen sin, mote eller skjønnhet. Lengere ned på listen finner vi samfunnsbloggene, og blogger som omhandler film, musikk og litteratur. Ingen slike blogger var med i kåringen. Jeg fant heller ingen Gråblogger. De som kanskje representerer en mottrend til blogger om de rosarøde sidene ved livet. Gråbloggerne blogger ofte om vanskeligere sider, om livet slik det kanskje virkelig er..

Jeg ble spurt om betydning av å ha troverdighet. I bunn og grunn er det leseren som avgjør hvilken troverdighet bloggere har, men blogg er jo et medium hvor det fort kan oppstå usikkerhet rundt troverdigheten til den som blogger. Det finnes undersøkelser, dog litt lettbeinte, som sier noe om at noen norske bloggere sliter med folks tillit til dem. Ofte er det mangel på åpenhet som svekker troverdigheten. Det være seg åpenhet om sponset innhold, manipulering av kommentarer eller uærlighet på andre måter. Hvordan feil i sosiale medier håndteres er et annet viktig perspektiv..

Hvordan ser fremtiden ut for bloggere? Jeg tror den ser lys ut. Det finnes i dag mange bloggere med stor integritet, som fortjener pris for å ta opp viktige saker som media ofte ignorerer. Det fører til en mer mangfoldig og kritisk samfunnsdebatt. I en tid der også store deler av den tradisjonelle mediebransjen skjærer ned, vil nok bloggere som tar redaktøransvar og evner å skape relevant innhold for sine lesere, se større muligheter for å sette agenda selv. Men de må bli dyktigere på mediesamspill. Leserne kommer i øktede grad fra andre plattformer, som Facebook, Instagram og Twitter. Kommentarer kommer også oftere andre steder enn i kommentarfeltet.

Til sutt hadde jeg tenkt til å slå et slag for ”Hvermansenbloggen”. Ofte er det toppbloggere med tusenvis av lesere som får all oppmerksomhet. De færreste blogger har det. Mange blogger med stor glede for 50 lesere. Flere av disse får en nærhet til sine lesere som «toppbloggere» bare kan drømme om.

Mangfoldet er viktig….

You may also like...

3 Responses

 1. Flott at du slår et slag for «Hvermansenbloggen». Jeg har lenge tenkt på å starte en studentblogg, men har latt være på grunn av den store dominansen av populære livsstilbloggere. Men etter du holdt foredrag på Markedshøyskolen om sosiale medier ble jeg så inspirert at jeg startet en studentblogg. Har skrevet litt om foredraget du holdt på bloggen min: ceciliehenriksen.wordpress.com

 2. Hei. Er dette den bloggen du bruker i dag?
  Eller er det en annen jeg kan følge med på?

  Takker.
  Linn

 1. 1. februar 2015

  […] Les også: Hvilken blogg er Norges beste? (Cecilie Staude) […]

Legg inn en kommentar