Pensjonister i sosiale medier

Torsdag i uken som gikk holdt jeg foredrag for 500 pensjonister i Klingenberg kino. Det ble en krevende og spesiell opplevelse. Jeg entret kinosal 1 i god tid. Gjør alltid det, er jo opptatt av å sjekke lys og lyd og alt det der før jeg skal i gang. Fikk imidlertid lettere panikk da jeg oppdaget at lysanlegget ikke var optimalt for denne type arrangement. Ei heller var projektoren. Den var av så dårlig kvalitet at det ikke var mulig for de gamle å se hva som sto på slidsene. Sånn kan det ikke være, sa jeg. Beklager, men ingenting å få gjort, sa tekniker og la til at det pleide å gå bra likevel….

Det gikk vel på et vis. Hadde forberedt meg godt på innholdssiden. Ikke overvurder dem, var ett innspill jeg fikk på Facebook i forkant. Ikke undervurder de gamle, sa en annen. Og vedkommende har helt rett. I min søken etter kunnskap fant jeg ut at forskjellen i bruk av sosiale medier mellom generasjoner er mindre enn mange hevder. I følge en amerikansk studie er hele 26 prosent over 65 år i dag brukere av sosiale medier. Fenomenet er det samme her hjemme. Undersøkelser viser at norske eldre over 60 år ofte er mer aktive enn andre aldersgrupper. De skriver lenger og har ofte mer substans og dybde enn de yngre. Dessuten er det like mange av dem over 80 år, som dem mellom 70-79, som er aktive i nettsamfunn.

Men det er også fortsatt mange eldre som aldri har vært på nett. Hele 66 prosent av de spurte i 70-årene har prøvd internett, men bare 31 prosent av de over 80 har noen sinne vært der. Så jeg prøvde å legge opp innholdet deretter. Var dog opptatt av å formidle noe mer substans enn hvordan bestemor kan «skype» med barnebarnet i USA og hvordan familiebilder kan deles på nett.

Som svar på spørsmålet om hvordan pensjonister, som har det så travelt, skal få tid til å holde på med alt dette, fortalte jeg om viktigheten av å ha en plan for hvordan man skal bruke de sosiale mediene. Ønsker du å holde deg oppdatert på fluefisking kan Facebook, og Twitter være godt egnede plattformer for å innhente denne type kunnskap og informasjon, fortalte jeg dem. Og liker du å strikke finnes det  mange strikkeblogger som kan gi god inspirasjon. Det var det veldig mange som ikke var klar over. Jeg brukte også Ingeborg Moreus Hansen og hennes blogg som inspirasjonskilde. Den tidligere kinodirektøren, som i dag er styreformann i Seniornett, er svært opptatt av at det i Norge forsatt er 450 000 mennesker på 55+ som ikke er på nett. Det mener hun både er et demokratisk problem og en stor utfordring for samfunnet at en halv million innbyggere i voksen alder IKKE deltar i det fellesrom som internett representerer.

Og det var nok mange av disse i salen på torsdag. Kanskje flere enn jeg i utgangspunktet hadde trodd. I så måte overvurderte jeg nok forsamlingen da jeg planla innholdet i foredraget. Fikk en slags bekreftelse på det i pausen, Flere kom opp til meg og lurte på hvor man egentlig fant denne fant denne Facebooken hen…. Godt det kom da, og ikke etterpå. FIkk justert kursen og landet vel sånn nogenlunde…håper jeg.

 

You may also like...

10 Responses

 1. Arne Krokan sier:

  Interessant refleksjon Cecilie. Jeg skal holde foredrag i en seniorlosje om en drøy uke, så jeg plukker noen momenter fra deg. Men jeg vil vel snakke mer om hvordan internett endrer samfunnet enn hvordan eldre mennesker bruker sosiale medier. Men som deg: jeg mottar også gjerne tips om hva det kan være lurt å ta opp.
  Hilsen fra Arne

 2. cecilie sier:

  Du kan gjerne få foredraget mitt hvis du vil, kan sende det til deg på mail, sikkert punkter du kan bruke. Fikk en mail fra en av tilhørerne i etterkant, han takket pent for foredraget, men ville gjerne hørt det en gang til, fordi det ble så utrolig mye informasjon… Vet jeg har en tendens til å stappe foredrag som dette fullt, fungerer godt ift profesjonelle brukere, som synes de får mye «value for money», men for de gamle ble det definitivt for mye. Han sa også at han så langt, meget bevisst, ikke har deltatt på de sosiale medier på tross av et par invitasjoner fra gode venner. Etter foredraget ditt skal jeg ta det opp til ny vurdering, sa han. Og før jeg evt. går inn skal jeg, etter råd fra deg, ha klart både målsetting og strategier. Det synes jeg var fint sagt (-:

 3. Hei Cecilie!

  Jeg er mer enn gjennomsnittlig interessert i tilgjengelighet på nett for alle. Grunnen til at mange i denne aldersgruppen ikke fortsetter på nett etter at de har forsøkt en gang, er selvsagt sammensatt, men noe kommer av dårlige ikke universelt utformede løsninger.

  Det er en kjent sak at man i takt med aldringen svekkes både fysisk og psykisk. Synet blir dårligere, skjelvinger hyppigere, hukommelsen svikter etc. For at vi skal fortsette å bruke nettet når vi blir eldre er vi avhengig av gode løsninger, kanskje særlig de første gangene. Møtes de/vi med lite tilgjengelige nettsteder både teknisk, pedagogisk og i form av dårlig byråkratisk språk er sjansen stor for at vi ikke ønsker å oppleve det på nytt.

  SoMe plattformene vi kjenner p.t. er heller ikke utpreget tilgjengelige. Vi gjorde en stor undersøkelse av de 20 største for ett års tid siden og ingen av dem imponerte. Undersøkelsen finnes på Funkas svenske nettsider.

  Med andre ord er kampen for universell utforming på nett viktig også for seniorene, ikke bare for de ulike grupper med funksjonsnedsatte.

  Mer fokus på uu vil mao gi flere fornøydde brukere i alle kategorier:)

 4. Viggo Viking sier:

  Ikke undervurder,ikke overvurder de eldre,de gamle,de skjelvende,de svaksynte,de i det hele tatt pensjonerte,de det «definitivt ble for mye for». Hos både CS og ØR aner jeg et likhetstegn mellom godt voksne mennesker og invalide.Hvor gamle er dere, om jeg tør spørre,er dere eldre enn meg,eller yngre? (Er det egentlig så veldig relevant?) Noe jeg erfarer hos godt voksne er, at vi bare ønsker nok tilgjengelighetsinformasjon til å kunne fordype oss i nytt og interessant innhold.Er ikke det felles for alle aldre: Det spennende og nye,det som får en til å tenke utenfor boksen,A4-formatet,bryne seg på nytt tankestoff,se virkeligheten fra en helt annen kant,skjerpe sine tenkemuskler.Nettsurfing er godt kosthold mot senilitet og rulatortenkning,tenk bare på musikkskatten på YouTube,alt fra mongolsk strupesang til Adgio av Samuel Barber. Dette er motivasjonen til å bruke internett og tilliggende sosiale medier for meg. Hvordan løse det tekniske osv.kommer etterhvert som det viser seg nødvendig. Orson Scott Card, en betydelig sf-forfatter, ble en av mange døråpnere for meg inn til «cyberspace». Livet og skjebnen til Ender,en datastyrt gutt,og ikke minst hva han utsettes for/utretter gjennom Cards fire bind,gjør meg faktisk alikevel glad over at data-verdenen ikke rammet meg før i godt voksen alder.

  • cecilie sier:

   Nei, jeg er enig, det er egentlig ikke så veldig relevant i hvilken aldresgruppe man befinner seg. Uansett ung eller eldre, det handler jo som du sier om å skape en bevisstgjøring om hvordan det «nye» medielandskapet tilkrettelegger for at det nå er enklere og mindre tidkrevende å tilegne seg ny kunnskap. Det vesentlige er dog å ha et riktig utgangspunkt på formidlingen, hvor mye kan man anta et er kjent stoff, og hvor mye må tas inn mer inn «mer med teskjeer», det synes jeg var utfordrende.

   • Viggo Viking sier:

    Kanskje «det riktige utgangspunktet» er først å kartlegge forventningene,behovene,forståelsesstedet hos mottakeren/eleven gjennom den åpne samtalen,involvering? Tror Sokrates kalte denne situasjonen «maievtikk»,bevisstgjøring,forløsning, egentlig «jordmorkunst»,åpne opp for det nye: Den moderne pedagogikkens fødsel. Er tilhenger av alt som kan anskueliggjøre et abstrakt tema, fra John Deweys:»Learning by doing» til Nordahl Rolfsens:»Fantasien er det sterkeste pedagogiske limstoff for varig læring.» Det er alltid utfordrende å skape en interaktiv og positiv læringssituasjon. Har selv slitt ut mange teskjeer,men gjentakelsens evindelighet er og blir et sterkt pedagogisk verktøy. Omkvedet i folkevisene gjorde at alle sang (og danset) med,(interaktiv læring) og etterhvert lærte de seg hele teksten, slik at visen levde videre i århundrer.Teskjeen er selve tegnet på ledelse.I selve bibelboken står det: «Til folket talte han i metaforer,men til de bevisstgjorte viderekomne snakket han rett ut.» Har dere sett NASAs nye tilbud om interaktivt å følge sonder i verdensrommet? Et utrolig anskuelighets-program rett inn i stua,Dewey og Rolfsen i et.

 5. Marianne sier:

  Heisann.
  Jeg har lenge lurt på hvor godt eldre kjenner til sosiale medier og i hvilken grad de bruker det når de er aktive brukere.
  Jeg vet mange eldre er skeptiske til feks facebook og forstår ikke nyttene og fordelene med å bruke det. Jeg hadde en samtale med en kollega av meg i sommer om akkurat dette. Han er av den eldre garde som ikke forstår poenget med bruken av akkurat Facebook. Jeg kom da med alt jeg kunne tenke på av de fordelene som finnes med Facebook. Likevel hadde han bestemt seg for å ikke være der.
  Det jeg nå forstår etter å ha lest innlegget ditt, er at jeg glemte å ta med en vesentlig del som kanskje ville fått han til å bli interessert. Jeg glemte å fortelle om at han kan finne sider og grupper som har de samme interessene som det han har, der de kan dele erfaringer, stille og svare på spørsmål osv. Tror nok han ville ha tatt turen på Facebook om han hadde fått høre om akkurat dette.

 6. Takk for kommentarer. Jeg tror ikke han er den eneste som tenker sånn. Mange har ikke kunnskap om hvilket enormt potensiale som ligger i bruk av sosiale medier til å oppdatere kunnskap. Selv lærer jeg noe nytt hver eneste dag, gjennom informasjonsinnhenting og deltagelse i sosiale medier, det er både berikende og gøy!

Legg inn en kommentar