Har vi en annerledes valgkamp i år ?

Det er blant spørsmålene jeg skal diskutere med studenter og andre interesserte her på BI på onsdag kveld. Og med på diskusjonen har jeg vært så heldig å få med meg valganalytiker, og NRK Østlandsendingens valgekspert Svein Tore Marthinsen. Dette til tross for valginnspurt og dermed høysesong for analytikere som ham. Her på BI verdsetter vi slik raushet ovenfor studentene, tusen takk!

Foranledningen er at den 7. september skal NRK sende debatt-programmet Debatten, med lederne av ungdomspartiene, herfra.Det ønsker vi å markere med et debattvorspiel for alle de interesserte og engasjert studentene vi har her på skolen og for andre interesserte. Det er allerede mange påmeldte, det viser at vi tenker riktig og lover godt for en god og livlig debatt.

For spørsmålene er utvilsomt mange akkurat i år. Nettopp nå foregår det en åpen og fri debatt om alle sider av det som skjedde den 22 juli, da en bombeeksplosjon raserte Regjeringskvartalet, med påfølgende massedrap på Utøya. Det vi så den fredagen i juli var den politiske galskapens ytterpunkt. Brått ble statsministeren og andre av våre folkevalgte satt på harde prøver og nesten alle partipolitiske stridsspørsmål framsto med ett som uviktige målt mot vårt felles behov for nestekjærlighet, omtanke og solidaritet.

Tragedien i Regeringskvartalet og på Utøya satt det politiske Norge i en vanskelig sitasjon. Alle de politiske partier stilte seg bak regjeringen Stoltenberg i sympati med AUF og AP, valgkampen ble utsatt og Jens Stoltenberg viste så gode lederegenskaper at han i media fikk tittelen vår nye landsfader. Det ble samtidig oppfordret til en annen retorikk, en mykere tone, mindre personangrep og alle skulle være varsom med kritikk.

Spørsmålet mange så langt i valgkampen har stilt seg er hvordan politikernes håndtering av terrorbomben og massedrapet på Utøya kommer til å innvirke på lokalvalget i høst. Det er for tidlig å konkludere, men spekulasjonene om at velgerne skal gå til valgurnene og ende opp med å gjøre et ’’sympativalg’’ har tidvis stått sentralt. I uken som gikk kunne vi på den annen side lese Svein Tore Marthinsens valganalyse i Minerva som forteller oss at Aps sympatibølge har avtatt, og at Høyre ligger an til å vinne valget. Men flere steder ser valget åpent ut og målingene spriker. VG formidler for eksempel at det kan bli maktskifte i Oslo, mens andre hevder at de borgelige leder klart.

Og sist, men kanskje ikke minst er vi mange som er opptatt av om politikeres satsing i sosiale medier vil få betydning. Hvor mye betyr de tradisjonelle TV-debattene kontra andre medier for velgernes stemmegivning, i dag og fremover? Dette og annet skal vi diskutere på onsdag, både Svein Tore og jeg gleder oss !

You may also like...

4 Responses

  1. Viggo Viking sier:

    Rett fra vantro og sorg,gjødselbombe og hulspisskuler, til sentralisering av eldre,syke og andre trengende fra for små lokalsamfunn til det tettere bygde.(Bør næringsmangelen i institusjonsmaten forsatt anmeldes til dyrebeskyttelsen alikevel?) Her går det fort i svingene, bruk valgomatene,bruk NRKs valgdueller,bruk Dagsnyytt 18,bruk vettet.Men det sitter jo fortsatt fast i gravearbeidet rundt 22/7. Om politikerne er som folk flest, så må det være dette de/vi alle sliter med å håndtere under dette lokalvalget. Hvor befinner hodene våre seg? Har vi turt å kjenne etter,kjenne på egen eksistensiell nummenhet.Det er jo «9/11» allerede på søndag! Jens,Siv,Erna,Kristin og hva dere nå heter alle ihop,har dere prøvd ALLE automatene, så dere i hvertfall bruker den viktige retten dere har og stemmer riktig. Det er greitt å stole på de skråsikre,særlig når de siste tiders vederstyggeligheter har gjort mange mindre sikre på hvor de befinner seg i det politiske landskapet.»Ikke lengre være naive,»sa Jens,enig sier jeg: For det har begynt for alvor å rumle i argumentene i valgdebattene som i utdaterte tønner med utgått naivitet. Våre tillitsvalgte går på vårens autopiloter,for hverken de eller vi har tid til kvalitativ ettertanke før kanskje ut i oktober. Vi får markere det på kalenderen, etter valget, fra i forfjor.

  2. Høres ut som et intressant valg-debattvorspiel. Sosiale mediers betydning for den politiske debatten er intressant, men så langt har vi ikke sett så stor effekt av den, målt på valgresultater. På den annen side er vi mange som har glede av en enklere og raskere tilgang til dialog med sentrale politikere. Dette syns jeg vi bør belønne de for. Noe vi spesielt i kommunevalget har en fantastisk mulighet til. Nemlig ta i bruk slengere på stemmeseddelen. Jeg har selv laget en oversikt over noen skuffende få nettaktive kandidater i Bergen -men vil oppfordre deg og andre til å gjøre tilsvarende for deres respektive kommuner. -Slik kan vi få inn folk vi kan snakke med, og påvirke positivt på tverrs av partigrenser. -Hva sier du? -Tar du utfordringen?

  3. cecilie sier:

    Takk for gode bidrag, håper å se dere begge på BI I kveld, dere er mer enn velkommen. Takk også for interessant lenke til blogginnlegg Carl Christian. Her lærte jeg noe nytt i dag også, og det før klokken er 06.00 (-: Er enig med deg, og heldigvis for noen er ikke politikernes twittermeldinger og statusoppdateringer på Facebook i dag avgjørende for hva folk stemmer. Undersøkelsen om ”Ungdommers politiske bruk av sosiale medier” som jeg nylig har lest med stor interesse viser jo at kun 9,3 prosent av unge sosiale mediebrukere kommenterer og diskuterer politikk på sosiale medier. Så få som 8,1 prosent legger ofte ut lenker til nyheter om samfunn eller politikk på Facebook, mens hele 58,4 prosent aldri gjør det. Men andelen kommer til å øke frem mot Stortingsvalget i 2013 og nytt kommunevalg i 2015. Når sosiale medier blir kanalene flertallet bruker, så nytter det ikke å være fraværende i dialogen. Det handler i større og større grad om å se på velgerne som likeverdige partnere, spør dem, bruk dem og synliggjør at dialogen med dem er viktig. Det tror jeg kommer til å få betydning,

  4. Ja, der er vi enige, Det er nettopp tilgangen til direkte dialog også mellom valgene som jeg syns er viktigst! -Når det gjelder ungdoms bruk av sosiale medier for politikk så tror jeg ikke det så forskjellig fra hvordan de snakker om og leser/ser/hører politisk stoff ellers i aviser/tv/radio. Jeg tror interessen er vekslende. Men tallene fra undersøkelsen er absolutt intressante.
    Når vi ser på dette på litt sikt (2015 og forbi) så tror jeg at med en utvikling der vi stadig er mer digitalt aktive, så tror jeg at valg av medium blir mindre og mindre relevant som faktor. Vi kommuniserer -Hva kommuniserer vi om og hvordan må vi formulere oss for å nå frem med budskapet -blir det viktige – ikke hvor vi gjør det.

Legg inn en kommentar