Kollektivt samhold i sosiale medier

Det har vært dager utenom det vanlige. Tunge dager, der jeg har hatt både skrivesperre og vanskelig for å si noe. Først eksplosjonen i Oslo sentrum. Så marerittet på Utøya timer senere. Inntrykkene har vært mange, og situasjonen synes jeg har vært vanskelig å takle. Derfor har jeg vært mer passsiv observatør enn aktiv deltager i dagene som er gått.

Jeg var på vei til Hvaler da jeg, via twitter, forsto at noe hadde hendt. Skulle besøke gode venner, bare kose meg i helgen. Fredag ettermiddag, kvelden, natten og igjennom hele helgen ble trangen til å vite mer sterk. For meg som for alle andre. Nettmediene var raskt ute med informasjon, de andre mediene ikke langt etter. Sjeldent har jeg sett så mange journalister levere så godt…

Men tradisjonelle medier til tross. For meg var det beste stedet å søke informasjon og holde meg oppdatert å følge venner i sosiale medier. Utover ettermiddagen og kvelden begynte særlig Twitter å fungere som en møteplass der man snakket sammen om det forferdelige som hadde hendt, Et sted å stille spørsmål, lufte frustrasjon, sjokk, vantro og medfølelse for involverte, pårørende og hverandre. Den bærende stemmen bar preg av sterke følelser, ettertanke, klokskap og fornuft…

Aktiviteten i sosiale medier de siste dagene bekrefter igjen at sosiale nettsamfunn tilrettelegger for at det blitt både lettere og mindre tidkrevende å mobilisere folk rundt enkeltsaker og signalisere hva befolkningen er opptatt av. Utvilsomt er også Twitter, Facebook og blogger «nye» påvirkningskanaler som har det til felles at de understøtter behovet for sosial kontakt og betydningen av tilhørighet på en svært effektiv måte. 

Selv opplevde jeg det som fint å være del av et nettbasert felleskap, og registrere at sosiale medier ble brukt til å finne sammen, bearbeide inntrykk . Å føle tilhøringhet til så mange fantastiske mennesker overfylt av omsorg og omtanke for hverandre, var sterkt. Tusen takk til alle som bidro.

Ps. Har lyst til å lage en større analyse av sosiale mediers rolle på flere plan i denne saken, se på medier, ledere og politikere. Hvis noen har innspill blir jeg takknemlig. Kanskje jeg skulle høre med Svein Tore Marthinsen @stmarthinsen om vi kanskje kunne gjort noe sammen sammen på sistnevnte …

You may also like...

16 Responses

 1. Jeg er veldig enig i det du skriver. Samholdet og fellesskapet viste seg veldig sterkt i de sosiale mediene denne helgen. Men jeg følte også at Twitter ble min kilde nr 1 for hva som skjer. Både i minuttene og senere timene etter bomben i sentrum og deretter hendelsene på Utøya.

  Det hadde vært interessant å trekke en tidslinje på når de første meldingene fra Utøya kom på Twitter opp mot når det kom i media. Det samme forsåvidt med alle de som Twittret fra Oslo, delte bilder og video fra hendelsen. Mange delte ytringer som de senere måtte beklage og svelge. Og til slutt, etter kaos timene, kom samholdet og fellesskapet som samlet et Rosetog gjennom Facebook som ble så stort at det ikke kunne gjennomføres. En veldig spennene case å analysere i ettertid. Men vet ikke om det finnes verktøy til å dekke alt dette.

  • cecilie sier:

   Takk for fine kommentarer Thomas. Er helt enig, å gå dypere inn i denne materien hadde vært spennende. Og det er mange forhold som er interessante, noen dog mer krevende å belyse enn andre. Det gjelder vel å lage noen hypoteser som er mulig å få noe ut av. Det faktum at tradisjonelle medier ikke lenger styrer informasjonsflyten, og at dette får konsekvenser for hvem som setter dagsorden, er en opplagt vinkling. Men det er sikkert mer. Skal ta en rundt på jobben om dette. Fortsatt god sommer!

 2. Jeg håper den analysen blir en realitet, Cecilie! Takk for fin bloggpost 🙂

  Twitter ble min informasjonskilde nr.1 da tragedien inntraff. Jeg satt i en taxi og kjørte igjennom området FØR det ble evakuert. Skjønte noe hadde skjedd, og spurte på Twitter – dette var mindre enn10 min etter bomben smalt. Fikk svar med en gang. Brukte selv både Twitter og Facebook til å fortelle hva jeg så selv.

  • cecilie sier:

   Kristin, takk for fin kommentar, og takk for god og betydningsfull innsats som bidragsyter da det sto på som verst i helgen. Er godt det finnes mennesker som er så rause og omsorgsfulle for deg. Jeg skal definitivt gjøre noe mer på denne saken. Etterhvert som dagene går blir det vel forhåpentligvis lettere å returnere til hverdagen og klargjøre hodet som har vært fullt av andre ting i det siste..

 3. Johannes Dobson sier:

  Hei Cecilie,

  Veldig fint innlegg. Det ville vært veldig interessant med en analyse på sosiale mediers rolle i en krisesituasjon. Slik jeg ser det er det en rekke aspekter som ville vært interessante å se på.

  Det første, som du nevner, er de sosiale medienes rolle som nyhetskilde i en slik situasjon. De interessante aspektene for et slikt område er i mine øyne responstiden for sosiale medier kontra nyhetsmediene, graden av tillit man har til de sosiale mediene kontra nyhetsmediene og ikke minst hvor aktivt nyhetsmediene bruker sosiale medier som kilder til saker. Jeg tror det ville vært veldig interessant å se på før og nå og hvordan denne utviklingen har vært over tid. Dette finnes det sikkert en del forskning på som det er mulig å støtte seg på og bruke som grunnlag.

  Det andre området som ville vært spennende å dykke ned i er ledere og sentrale personers rolle i de sosiale mediene i en krisesituasjon. Jens Stoltenberg, AUF, kronprinsparet og andre sentrale skikkelser har hatt en oppblomstring i antall følgere de siste dagene. Det kunne vært interessant å se på og sammenlignet med andre tilsvarende kriser. Også rent retorisk ville det vært interessant.

  Mye interessant du kan ta tak i, ta gjerne kontakt hvis du vil ha noe mer innspill!

  J

  • cecilie sier:

   Takk Johannes for nyttige innspill. Her er det utvilsomt mye å ta tak i. Skulle ønske jeg hadde så mye mer tid… Alle temaene du nevner er høyst relevante. Tror jeg må ta tak i noen av de flinke og engasjerte studentene mine, få dem til å bidra i form av informasjonsinnsamling samt påvirke dem til å ta tak i problemstillinger for bachelor/masteroppgaver som gir ny innsikt på definerte områder. Selv kommer jeg utvilsomt til å sette av mer tid fremover selv også, til å gjøre slike studier. Spennende tider, vi holder kontakten (-:

 4. Hvis dere tør analysere hele responsen i SoMe så bidrar jeg gjerne. Da tenker jeg på hvordan SoMe blir et sted for å vise hvor snill og varm man er, undertrykking av kritiske spørsmål og hvordan man bruker sosial kontroll til å sørge for at folk går i en og samme takt.

  Når det er sagt, så er det en tid og sted for alt, og at de kritiske debattene må vente når nasjonen er i krise. Men for eksempel Twitter utviklet seg fra å være «the go to place» for informasjon, rykter, verifisering og spredning av nyheter på fredag/natt til lørdag, til å søndag være en gråtekanal. Det kan være at det var viktig, at det fylte et behov og at det beviser SoMes styrke i krisetider – men det hadde vært spennende å se på dynamikken i utviklingen. Hvordan det skjer og hva som presser det frem. Da trenger du antakeligvis noen med faglig bakgrunn for å analysere nettopp dette.

  • cecilie sier:

   Heidi, takk for innsiktsfull kommentar. Umiddelbart, det første som slår meg meg er at du er jo en studentene mine MÅ følge i de sosiale mediene. Fatter ikke at jeg ikke har lagt deg til på den såkalte «ekspertlisten min» for veldig lenge siden. Det samme gjelder bloggen din, skal rette opp dette umiddelbart (-:

   Vel, tilbake til saken. Jeg har de siste dagene tenkt mye på det samme, hvordan Twitter i løpet av minutter utviklet seg fra å være primærkanal for informasjonsinnhenting til å bli en kanal for å gråte, finne sammen og bearbeide inntrykk. Problemstillingene du nevner er svært interessante, men utvilsomt krevende å belyse. Nesten mat for en doktorgrad vil jeg tro… diskuterer det gjerme mer med deg (-:

 5. Vil være svært spennende å gjøre en analyse sammen med deg på dette. Denne tragedien har til fulle også vist oss hvilken kraft som ligger i sosiale medier. Tenk bare på den ufattelig sterke mobiliseringen som et privat Fb-initiativ skapte på Rådhusplassen og andre steder. Må dog se an litt hva jeg har av tid, nærmer seg valgkamp og høysesong for meg – selv om denne valgkampen blir annerledes enn vi forestilte oss.

  • cecilie sier:

   Svein Tore, takk for kommentar, skjønner du er travel men finner du tid og har lyst diskuterer jeg gjerne dette mer med deg. Tror resultatet kan bli bra hvis vi gjør noen betraktninger i felleskap, du med din kompetanse, jeg med mitt utgangspunkt. Merker forøvrig interessen på området politikere og sosiale medier er sterkt økende, ikke minst fra media. Så vidt jeg registrerte var vi jo også begge kilder i samme sak i sommer (-:

   Kraften som ligger i sosiale medier er til å ta og føle på, det har vi virkelig fått bekreftet de siste dagene. Tror det vi har sett av politikeres bruk av sosiale medier under terrorangrepet vil få betydning for fremtidig bruk. Stadig flere vil komme på banen for å markere seg politisk, spre budskap og bygge personlig image. I økende grad vil vi også se at politikere blir mer bevisst at personligheten deres skal gjenspeiles i de sosiale mediene, noe vi virkelig har sett gode eksempler på de siste dagene. Dimensjonene er imidlertid mange. Leste i Aftenposten i går at siden mandag ettermiddag har mer enn 25000 meldt seg inn i Facebook-gruppen «Rekordstor valgdeltagelse er mitt svar». Gruppen er opprettet som følge av tragedien og har som mål at flest mulig skal bruke stemmeretten sin ved valget. Interessant, og igjen et godt eksempel på sterk mobilisering gjennom privat initiativ (opprettet av AP-politiker Simon Næsse frå Karmøy ). Vel, vel. Lykke til med valgkampen, den blir nok følelsesmessig vanskeligere for mange enn det man kanskje hadde tenkt..

 6. Nina Nordbø sier:

  Mange har skrevet kloke ord om bruk av sosiale medier etter 22.7, du er selv nevnt i denne massive oversikten, som samler mye av det jeg har lest, og gjerne ville lese om emnet. http://www.mmyrstad.no/2011/07/det-sosiale-mediebildet-pa-ondt-vondt-og-pa-godt/

  Analyse er spennende, og masse arbeid. Oppgave for studentene dine?

 7. cecilie sier:

  Kommer definitivt tl å gjøre et forsøk på å omdisponere tiden min fremover. Vil bruke mer tid på studier og analyser, det er jo så utrolig mye spennende å ta tak i. Og studentene ja, de bør kunne bidra, så absolutt. Skal sette ting i system (-: Takk for at du følger med !

 8. Heidi Lois sier:

  Bra inlegg, som vanlig Cecilie!

  Selv satt jeg på en øy utenfor Bodø da det smalt, og brukte så og si bare Fb og Twitter til å få oppdateringer om saken. TV2-nyhetene i bakgrunnen, men følte SoMe dekket saken bedre, på sett og vis. Ser jo også i ettertid hvor mange blogger som er opprettet kun for denne saken, og hvor mange treff de har fått på kort tid. Veldig vondt å lese, men samtidig interessant hvordan de bruker blogger og Facebook-grupper for å formidle og bearbeide sorgen.

  Veldig spent på om du får laget en analyse, hadde vært interessant lesing!

  // Heidi Lois

 9. cecilie sier:

  Takk skal du ha Heidi, og beklager utrolig treg tilbakemelding. Setter stor pris på at du følger med og bidrar som du gjør, tusen takk. Har skrevet et innlegg på PRprat også, om temaet, hvis du er interessert kan du lese det her: http://prprat.no/2011/08/14/terrorangrep-og-digital-sorg/

  Stikk gjerne innom meg på kontoret en dag, håper alt gpr bra med studier og annet (-:

 1. 31. juli 2011

  […] Cecilie Staude: Kollektivt samhold i sosiale medier […]

 2. 14. august 2011

  […] jeg ikke kom inn på, som jeg angrer på, er de kloke tankene til Heidi Nordby Lunde, som kom som kommentarer på et innlegg jeg skrev på min egen blogg for noen uker siden.  Her poengterer hun hvordan […]

Legg inn en kommentar