En uke utenom det vanlige!

Denne uken har ikke vært som alle andre. Heldigvis kan man kanskje si. Det blir jo så forbasket kjedelig, hvis hver eneste dag og hver eneste uke blir prikk lik. Det startet med jentetur. Til Dubrovnick. Min snart 80 år gamle mor inviterte jentene sine; Tone, Vår og jeg – til Kroatia, en langhelg. Skikkelig kosetur, vellykket fra begynnelse til slutt.Vin til lunsj, vin til middag, båttur til, og bading fra, klippene på Lokrum. Og ikke minst latter og dansing i gatene – til gamle låter som min gamle mor både kjente og likte. Det var hyggelig å se.
Vel hjemme. Det første som møtte meg var syvåringen som gråtende fortalte meg at dagens kinotur til Asker med klassen ikke var blitt noe av. Over 80 førsteklassinger ved Jansløkka skole hadde gledet seg til å se Rio 3D på Asker kino. Gleden ble imidlertid kortvarig. Elevene ble møtt av en stengt dør og måtte returnere til skolen uten å ha sett film. Som mamma og fagansvarlig for kurset i mediehåndtering her på BI reagerer jeg på slikt. Kinosjef Espen Pedersen skylder på menneskelig svikt og vil kompensere ved å invitere førsteklassingene til en gratis forestilling med gratis popcorn og 3D-briller. Til høsten. Her er jeg enig med Nils Apeland, som forøvrig har fått topprating som foreleser i mediehåndteringskurset mitt her på BI dette semesteret. På Twitter uttalte han i sakens anledning at ledere som dummer seg ut må slutte å si «Vi legger oss helt flate!». De må gjøre det.

Det store på SoMe-fronten denne uken var Anthony Weiners twittervaner som rammet ham som et hammerslag etter at han måtte innrømme at bildet av den struttende underbuksen var av ham. Meningen var å sende bildet til en spesiell kvinne, ikke å legge den ut på den åpne feeden. Den falske profilen til @jensstoltenberg florerte også som sak i nyhetsbildet. En bruker på Twitter kalte seg nemlig det samme; @jensstoltenberg, ved at brukeren byttet ut bokstaven L med stor i, slik at det ser ut som om det er Jens Stoltenberg som kommenterer på andres Twitter-profiler.


Og en av dem som lot seg lure var TobakksAndresen, eller Ferd-direktøren som han nå omtales som, Johan H. Andresen. Det synes media var gøy. Tre telefoner fikk jeg – på en og samme dag. Fra ulike redaksjoner i NRK. De ville ha meg på direkten, både på TV og radio. Nesten mer enn en helt vanlig foreleser kan bære. Om jeg var nervøs ? Ja, er ikke så vant med å være på direkten, men lærer for hver gang.

Innledningsspørsmålet var: Er det lett og lure og lett å bli lurt? Tja, hva svarer man på slikt? Det første jeg svarte at den slags bruk av Twitter og andre sosiale medier vi har sett eksempler på de siste ukene bekrefter igjen at oppmerksomheten rundt et nytt medielandskap er i ferd med å endre seg. Fra et nærmest ensidig fokus på årsaker til sosiale mediers popularitet, til at det stadig oftere settes søkelys på andre og mer negative implikasjoner. «Var bare» er en innvending som ofte går igjen i denne type saker. Avsender insisterer på en harmløshet det er vanskelig å forsvare. Uttalelsen bekrefter også at normer for nettkommunikasjon er svakt utviklet og at mange unnlater å ta inn over seg at de skriver om levende, sårbare mennesker. Noen ganger kan faktisk ytringer i sosiale medier ha større krenkende kraft enn i andre media – nettopp fordi avsenderen er så tydelig definert.


I min søken etter gode eksempler om falske profiler, spurte jeg mine venner på Twitter om hjelp. Og igjen blir jeg overveldet av responsen. @janbarstad gjorde meg oppmerksom på en interessant artikkel fra mars i år om at det amerikanske forsvaret planlegger å manipulere islamsk ekstremisme gjennom opprettelse av falske identiteter i sosiale medier. Motivet skal være å « sikre at troverdige stemmer i regionen blir hørt.» Også fra @alftore fikk jeg nyttige innspill, om
danske politikere som kjemper om kontrollen på Facebook. Særlig Venstre og Socialdemokraterne opplever ofte at innlegg må slettes og brukere blokkeres, fordi enkelte ikke overholder god debattmoral. En bruker har opprettet 130 falske profiler på Facebook. Målet er å få byttet ut regjeringen. Om han klarer det, gjenstår å se.

Og sist men ikke minst hadde jeg bursdag denne uken. Ikke rundt tall, ingen gedigen feiring, men rørt og glad over alle som sendte meg hyggelige meldinger. Det satt jeg stor pris på, tusen takk !

You may also like...

5 Responses

 1. kreativM sier:

  Dette er så interessant at jeg kunne snakket/skrevet om det i timesvis. Men skal unngå fristelsen 🙂

  Det sies følgende "…ledere som dummer seg ut må slutte å si "Vi legger oss helt flate!". De må gjøre det."

  Så, hvordan utøver man handlingen å legge seg flat? Det er sikkert en del folk som lurer på hvordan man skal gjøre det. Muligens derfor også ledere bare ender opp med å ytre ordene, fordi de virkelig tror det holder.

  "Action speaks louder than words". De fleste ordtak er ikke laget for moro skyld. Det er dyp visdom bak 🙂

  Mvh
  kreativM

 2. ~SerendipityCat~ sier:

  I siste utgave av Aftenposten Innsikt er det en artikkel som heter "Følger du en robot?" Den handler om å manipulere sosiale bevegelser via f.eks. Twitter, jeg synes den var veldig interessant.

  http://www.theatlantic.com/magazine/archive/2011/05/are-you-following-a-bot/8448/

  Så det blir nok flere forsøk fra både stater, grupper og enkeltpersoner på å manipulere folk via sosiale medier, det er jeg helt sikker på.

  (PS: Har ikke blogspot noen slik funksjon at man kan få mail når det kommer nye kommentarer?)

 3. cecilie staude sier:

  Kreativ M: Takk for at du finner innholdet interessant. Vanligvis har du jo mye på hjertet, setter alltid stor pris på det. Å legge seg flat mener jeg handler om å beklage uten forbehold, erkjenne den hele og fulle skyld. Men det er ikke alltid så lett å innrømme feil. Spesielt hvis du er sjef. Og tendensen synes jeg ofte er at jo mer sjef du er desto vanskeligere kan det synes å være å innrømme feil.

  SerendipityCat: Takk for veldig interessant lenke, den skal jeg bruke i undervisningen til høsten. Jeg er enig med deg – vi kommer nok til å se tendensen til at økt bruk av falske profiler kommer til å få betydning.

  Jo, tror blogspot har en slik funksjon, får iallefall mail selv når jeg selv elelr andre legger inn kommentarer. Skal imidlertid flytte bloggen til nytt domene, der vet jeg at det er en slik funsjon. Gir beskjed om dette når alt er klart.

 4. Kirsti Bjerva sier:

  Takk for morsom og interessant artikkel!

  Kanskje ledere som sier de skal legge seg flate bør begynne å planke og legge det ut på sosiale medier – i tillegg til å sørge for å rette opp feilen!

  • Hei og takk for innspill. Hyggelig at innlegget faller i smak (-;. Lurer imidlertid på en ting, hva betyr det egentlig å planke, det vet jeg ikke ….(-:.,Kunne spurt Nils da… God sommer, er selv på vei til Karasjok, skal holde foredrag i morgen, på NRK Sámpis etikkseminar.

Legg inn en kommentar