There ain’t no such thing as a free lunch!

Jeg har en sønn som fyller 7 år i august. Han har ikke egen PC, ei heller egen telefon, men han er utvilsomt del av en verden der digitale plattformer er et naturlig innslag i hverdagen. Og han tar seg til rette, sjonglerer og manøvrerer mellom Tv’en, de mange PC’ene vi har stående rundt omkring i huset, iPaden og mammas iPhone. Brukernavn og passord har han også full kontroll på.

Slik ble det også i påsken, på hytta. Og fordi vi er så heldige å ha våre beste venner i nabohyttene på Skeikampen, ble det stadig dekket til fest. Smått og stort rundt et langbord, det er like hyggelig hver eneste gang. Men småttisene kjeder seg fort. I løpet av minutter er de ferdige, skriker etter oppmerksomhet og vil sysselsettes, aller helst underholdes.

Mammas iPhone blir ofte redningen. Da sitter han iallefall i ro, og vi voksne kan mer uforstyrret fortette å hygge oss med god mat og drikke blant gode venner. Han kommer riktignok bortom nå og da, spør pent om han kan få laste ned et morsomt spill fra iTunes. De fleste gratis, andre koster bare seks kroner, sier han. Det må da være greit, tenker jeg. Seks kroner er en liten investering for et hyggelig måltid i ro og fred.

Morgenen etter en slik middag sitter jeg med kaffekoppen i trappen utenfor hytta.Surfer litt på telefonen, og sveiver som alltid innom mailen selv om jeg egentlig har ferie. Og det nærmest renner inn, med kvitteringer fra iTunes Store, basert på bruk av spill som eksempelvis Farm Story, Treasure Story og Bakery StoryAlle spill gratis å laste ned fra TeamLava, LLC.

Når alle beløpene ble slått sammen var totalsummen kr. 7.500. Fikk sjokk! Det er jo nesten tre ganger som mye som de historiene vi har lest om allerede – i avisen ! Dette fordi spillene legger opp til at man kan kjøpe såkalte «gems», edelstener og stjerner på norsk, for å gå videre i spillet. Ingen passord må oppgis, kun et trykk på kjøpeknappen er nok. For en 7-åring er det vanskelig å forstå at i disse spillene handles det med ekte penger, når han i andre spill kan kjøpe det samme for latepenger. Derfor angrer jeg på at jeg ble sur. Så sur at gutten min kom trekkende med sparebøssen sin da vi kom hjem fra hytta…

You may also like...

9 Responses

 1. Morten P Røvik sier:

  Et lite tips til alle foreldre som låner bort iPhone til barna sine:

  På iPhonen åpne:
  – Innstillinger, Generelt og restriksjoner.
  – Tapp på Aktiver restriksjoner
  – Lag en pinkode for restriksjonene. OBS ikke bruk pinkoden!
  – Skru av Kjøp i program + evt andre ting du vil gjøre umulig for poden å gjøre.

  Dette hadde spart deg for 7500.- Cecilie 🙂

  Lykke til 🙂

 2. cecilie staude sier:

  Tusen takk for nyttige råd. Utrolig irriterende at jeg ikke hadde kunnskap om dette – er bedre på innhold enn techicalities (-:. Tror det er mange i samme båt,så dine råd er utvilsomt nyttige for mange. Tusen takk !

 3. Céline Thommesen sier:

  Fatt håp, Cecilie:)

  Fikk akkurat kommentar fra min gode venn, Geir, som jeg visste har opplevd akkurat det samme som deg. Sønnen valgte å selge sin popkornmaskin, samt at han ble "straffet" med ingen bursdagsgave i år. (…)

  Denne historien sendte Geir i en mail til Apple, og nå har de mottatt hele beløpet tilbake. Tror det var ca 9.000 norske kroner.

  Om det er "mseltefaktor" i behandlingen av krav om refusjon eller om det er en strategisk og inntektsbringende funksjon i spillet som er vanskelig å rette opp – aner ikke.

  Synes i vertfall du skal sende Apple en mail og forklare – be om refusjon – og bjuda på litt følelser hvor vanskelig denne situasjonene er.

  Og selvsagt er rådene til Morten gull verdt i fremtiden – og for at andre foreldre ikke skal komme opp i tilsvarende situasjoner.

  Lykke til med mailen til Apple, og ser frem til å lese et evnt svar fra dem. Har trua på Apple;)

 4. cecilie staude sier:

  Hei og tusen takk for nyttig Input, både her på på Facebook. Setter stor pris på det, skal søren meg prøve den varianten jeg også. Om ikke annet fior å se hva slags svar jeg får (-: Holder deg orientert.

 5. Bendik Hallstensen sier:

  Jeg er ganske inne i Applemiljøet og har lest om flere lignende saker. Og det er faktisk mulig å få pengene tilbake om du "vil" angre kjøpet.

  Du har etter loven 14 dagers angrerett på alt som er kjøpt på internett, men jeg har selv opplevd angrerett på varer (Fra iTunes) som er flere måneder gamle.

  Det du gjør er at du logger deg inn på din iTuneskonto fra en Mac (Eller pc). Går inn på kontoinformasjon og videre på kjøpshistorikk. Der bak hvert kjøp (Eller dato) vil du finne en knapp du kan trykke på for å rapportere en feil. Om du forklarer situasjonen for Apple vil de gi deg tilbake pengene. (Jeg er usikker på om det er i form av iTuneskreditt eller inn igjen på konto).

  Det kan være de er litt vanskelige av og til, men da må du si at de er lovpålagt. Har selv vært igjennom samme problemet da min søster lånte min iPhone.

 6. Øydis sier:

  Når ungene spiller på mobilen, så setter jeg den alltid i flymodus først. Så slipper jeg onlineproblematikk (og at minstemann faktisk ender opp med å ringe sjefen min, he he he). Eneste ulempen er jo at ingen kan få tak i meg da, men egentlig, er det en ulempe?

  (PS! Ta en titt på overskriften og se om det mangler et substantiv… 🙂 )

 7. cecilie staude sier:

  Kan være både en fordel og en ulempe – endret litt på tittelen (-:, Takk!

 8. Line Daler sier:

  Min sønn gjorde akkurat det samme, men etter en klage til iTunes Store får jeg nå refundert alle kjøpene. Send en mail på engelsk til iTunesStoreSupport@apple.com og forklar situasjonen så skal du se at det ordner seg 😉

 9. cecilie staude sier:

  Tusen takk, skal sende mail i helgen, og orienterer alle om hvordan det går (-:

Legg inn en kommentar