Når studentene opplever teorien i praksis

I går fikk jeg følgende melding på Facebook: «Kjetil Bergtun wrote: «Interessant å se at liknende krisescenarioer som vi jobbet med faktisk utspiller seg i realiteten. Moro å se at Havnelid håndterer saken slik vi har lært :D.» 

En slik kommentar fra en av studentene mine en søndag morgen gjør meg glad. Kommentaren er knyttet til kurset Kommunikasjonsadferd, hvor studentene i høst jobbet med å forberede Ski VM-organisasjonen på relevante kommunikasjons-utfordringer som kunne oppstå i forbindelse med verdensmesterskapet som nå er i gang. Kjetil refererer til den delen av kurset som omhandler media som en stadig økende premissgiver i krisesituasjoner. Her jobbet studentene med å identifisere mulige SkiVM-scenarioer som ville kreve rask handling og ekstraodinære kommunikasjonstiltak hvis de oppsto. Ett scenario var den situasjonen vi nå er tilskuer til, om hvordan t-banekaos fort kunne stjele gullfesten fra publikum. Fordi Oslo T-banedrift hadde glemt at det var lørdag, og dermed feilberegnet hvor mange tilskuere som skulle ut i marka og se på, gikk Marit Bjørgen inn til gull, mens flere tusen sto i kø på perrongen. 
Utfordringen i forhold til media er i de aller fleste tilfeller å gi svar som belyser den reelle situasjon, viser ydmykhet, ansvarlighet og handlekraft. At man kjenner sine målgrupper og vet hva de er opptatt av, er avgjørende. En god kommunikator formulerer seg også på en måte som gjør at målgruppene skjønner hva vedkommende sier. Evnen til forenkling er viktig. En god kommunikator gjør også gode forberedelser. Det handler om å bestemme seg for hvilke budskap det til enhver tid er viktig å få frem – og så si det! Til syvende og sist er retorikk evnen til selv å velge hvilke tanker du ønsker andre skal tenke og hvilke handlinger du ønsker de skal foreta seg. 

Media er for mange en trussel – for andre en fantastisk mulighet: Trussel for den som ikke tar mediene på alvor ved å sørge for at vedkommende selv takler journalistene på en profesjonell og troverdig måte. Mulighet for andre som bevisst utnytter den sterke kanal mediene er for å få gjennomslag for sine hovedbudskap. Slik det nå er blitt for Åsne Havnelid som lover å gjøre sitt ytterste for at t-baneproblemene ikke skal skje flere ganger i VM. Vi håper hun får rett. 

You may also like...

6 Responses

 1. Svein Tore Marthinsen sier:

  Synes Havnelid burde lovet penger tilbake til alle som ikke fikk den varen de hadde betalt for, samme dag som transportfiaskoen var et faktum. I stedet måtte de "ta en evaluering" osv. Dog: Honnør for kjapp evaluering, men den var unødvendig.

 2. Rikke sier:

  Tenkte det samme da jeg leste om kaoset. Som Kjetil sier er det morsomt å se at krisene vi jobbet med faktisk ble håndtert likt som vi kom frem til for over ett år siden!

  Er helt enig med Svein Tore. Vi diskuterte mye om akkurat dette dilemmaet når vi jobbet med oppgaven. Mener de burde vært forberedt på hendelser som dette slik at svaret allerede var klart. Allikevel mener jeg Havnelid fortjener ros for ydmykheten, for å være raskt ute i media og for å informere publikum om at saken var under evaluering. Hvis hun hadde kommet med en antydning til løsning før en endelig beslutning var tatt eller hadde valgt å ikke uttale seg, ville nok det bare forverret situasjonen.

 3. Cecilie staude sier:

  Det er jeg helt enig i Svein Tore. Pengene rett tilbake uten noe mer om og men hadde vært handlekraft i særklasse (-; . Takk for at du tok turen innom, setter pris på gode bidrag fra kloke hoder.

 4. Cecilie staude sier:

  Gode tanker Rikke, synes det er morsomt jeg også – føler da at man har truffet med å lage et undervisningsopplegg med relevans. Det inspirerer meg til å fortsette (-:

 5. Katrine Paulsen sier:

  Havnelid og Ski VM sin håndtering av hendelsen er en side av saken. Den andre siden er derimot omdømmet for Oslo i forbindelse med fremtidige arrangementer, som Erlend Fossbakken poengterer på kampanje.com: http://www.kampanje.com/pr/article5507510.ece.

  Har du noen tanker om det større bildet for Oslos omdøme, Cecilie?

 6. cecilie staude sier:

  Hei Katrine, godt innspill, skal tenke litt og svare på det i løpet av helgen, håper det er greit, har heldagsundervisning i Stavanger i dag, og mer enn nok med å fylle de syv timene med kvalitetsinnhold for å si det sånn (-: kommer tilbake.

Legg inn en kommentar