Når utenriksministeren snubler i ordene

I P4’s aktualitetsmagasin 17.30 på fredag ble vi fortalt at utenriksminister Jonas Gahr Støre har ført Stortinget bak lyset. Bakgrunn for anklagen er at TV2 hevder å ha avslørt at at Støre har hatt hemmelige samtaler med Hamas-leder Khaled Meshaal. Dette på bakgrunn av at han svarer i et intervju med TV 2 først «nei» på spørsmålet om han har hatt samtaler med Meshaal. Konfrontert med hva Hamas-lederen sier til TV 2 ønsker Støre så å avbryte intervjuet og starte opptaket på nytt.
– Kan ikke vi ta opptaket på dette på nytt? Ditt forrige spørsmål var litt upresist, sier utenriksministeren til TV 2s reporter. Etter at spørsmålet blir stilt på nytt, bekrefter Støre at han har hatt et par telefonsamtaler med Hamas-lederen i 2007 Men at dette ikke kunne betegnes som politiske kontakter.

Dermed var det igang. Opposisjonen reagerte, og fra talerstolen på lokallagslederkonferansen til KrF på lørdag, gjorde KrF-leder Dagfinn Høybråten narr av Jonas Gahr Støres kontakt med Hamas. Umiddelbart etter at TV 2 Nyhetene avslørte kontakten, ble også saken gjenstand for heftig diskusjon på Twitter. Også Støre selv kastet seg inn i debatten og forsøkte å forklare hvilken kontakt det var snakk om. 
Å få full uttelling for budskapet sitt er en kunst. Hos de aller fleste krever det grundige forberedelser og en gjennomtenkt strategi. Men i en verden der mediene setter premissene, hvor tempo, omfang og temperatur øker hurtig, og hvor journalistikken er blitt mer nærgående og avslørende, overraskes vi stadig av ledere, politikere og andre som tør å risikere sitt eget omdømme ved å bedrive tilfeldig og uforberedt mediehåndtering. 
Denne gangen var det utenriksministeren som sviktet. TV-opptreden torsdag i forrige uke ble en selsom affære, det så definitivt ut som han ikke snakket sant. Situasjonen kunne lett oppfattes som han prøvde å lure seg unna spørsmålet, så ble han tatt på det og det gjorde det hele svært pinlig.

Selv tror jeg ikke saken slik den fremstår er politisk alvorlig for utenriksministeren. Men av toppolitikere som andre ledere forventer vi mediehåndtering i toppklasse, ikke halvsannheter, bortforklaringer og pinligheter. I dette ligger det en erkjennelse om at den som skal uttale seg til mediene bør vite hva en vil si. Det er aldri lurt å snakke på direkten når ikke alle synspunkter på en sak er nøye gjennomtenkt på forhånd. Da er det fare for at en bruker ord og uttrykk som man i ettertid kanskje vil angre bittert på. Støres håndtering av saken er nok et godt eksempel på at for å mestre mediene, trenger vi kunnskap. Og igjen bekrefter dette at beslutningen om å tilby et valgkurs i mediehåndtering for samtlige studieretninger her på BI var riktig. Over 100 studenter tar kurset dette semesteret, med Nils Apeland som foreleser. Det handler om hvordan vi skal formulere og kommunisere vårt budskap, det handler om hvordan vi skal fortelle en riktig historie når journalistene er satt på feil spor. Uansett om vi er toppolitiker, næringslivsleder, student eller annet spiller liten rolle. Vår troverdighet og evne til å kommunisere budskapet er avgjørende for en profesjonell opptreden og en riktig posisjonering. 

You may also like...

5 Responses

 1. Hans Mathias sier:

  Det er vel med mediehåndtering som med reklame. (1) Du må ha noe å si (2)som noen er interessert i og (3) formulere deg på en måte som gjør at mottakeren forstår deg.
  Det viktigste er å ha noe å si.

  Jeg er ikke tilhenger av konspirasjonsteorier og klarer ikke å hisse meg opp over Støres opptreden som antagelig ikke er uttrykk for noe annet enn at også de garvede kan snuble i noen ord.

  Hans Mathias

 2. cecilie staude sier:

  Jeg hisser meg heller ikke opp, og tror heller ikke saken kommer til å svekke ministeren nevneverdig selv om media og opposisjonen er på banen med sin agenda. Likevel er den et godt eksempel på at av toppledere, politikere som andre, må vi forvente at de kan håndtere media like profesjonelt som de håndterer andre ledelsesoppgaver. En dyktig toppleder må både ha innhold, substans og formidlingsevne. Noen klarer å overleve en kort stund bare med evne til å kommunisere – men ledere som gjennom en årrekke har opparbeidet en solid kapital av godt omdømme hos sine viktigste interessenter, får et mindre tap på merkevarekontoen i kriser. I så måte tror jeg Støre vil klare seg bra.

 3. Siri sier:

  Enig i at det er mange ledere som har en jobb å gjøre når det kommer til mediehåndtering, selvom Støre normalt er av de som er godt forberedt, om enn ikke denne gangen;) Vi skal jo ikke langt tilbake i tid før vi så en av lederne i NAV gå på en kjempesmell foran kamera. Hvis du ikke greier å svare bedre for deg enn i det tilfellet, så mener jeg det er bedre å ikke stille opp i det hele tatt. Hun stiller jo ikke bare seg selv, men hele bedriften og hele saken i et usedvanlig dårlig lys. Lite gjennomtenkt og uten tvil lite profesjonelt. Storbynatt(nrk) gjorde en sak på det som enkelte i etterkant har kalt mobbing. Det kan så være, men uansett så var det utrolig dårlig mediehåndtering. Her er innslaget fra Storbynatt hvis man ikke har fått med seg det: http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/239094/

 4. cecilie staude sier:

  Tusen takk for gode inspill og veldig relevant lenke. Takk for at du deler den med oss (-:

 5. Svein Tore Marthinsen sier:

  Støre bør ikke lyve. Men av og til er det jammen befriende å se og høre politikere som viser menneskelige karaktertrekk. Mer her: http://sveintoremarthinsen.blogspot.com/2011/02/menneskelige-politikere.html

Legg inn en kommentar